Ukrainian Fashion Week

UFW X ModaLisboa: NADYA DZYAK, OMELIA, DARJA DONEZZ

UFW X ModaLisboa: NADYA DZYAK, OMELIA, DARJA DONEZZ

Команда Ukrainian Fashion Week оголошує про нову міжнародну співпрацю в межах Ініціативи “Support Ukrainian Fashion” – українські модні бренди уперше представили колекції на ModaLisboa

Показ NADYA DZYAK, DARJA DONEZZ та OMELIA в межах офіційного розкладу ModaLisboa відбувся 10 березня.

«ModaLisboa – це, перш за все, комунікаційна платформа. Про дизайн одягу, а також про цінності, які завжди керували нею: креативність, позитивні дії, конкретна та однозначна відповідь на контекст, у якому ми живемо. На Lisboa Fashion Week, що проходить цього сезону під девізом FOR GOOD,  партнерство з Ukrainian Fashion Week надзвичайно важливе для нас. Ми підтримуємо українських  дизайнерів, пропонуючи їм наш продіум, де вони змогли вільно продемонструвати свої колекції», – Едуарда Аббонданца, Президентка Асоціації ModaLisboa.

Команда UFW висловлює подяку колегам з ModaLisboa за підтримку українських дизайнерів у сезоні FW24-25 та приєднання до Ініціативи «Support Ukrainian Fashion». Подія відбулася за підтримки Анастасії Білоус, fashion редакторки ELLE UA.

NADYA DZYAK



Український бренд NADYA DZYAK представляє колекцію FW24-25, натхненням для якої стали прадавні символи трипільської культури – коло і спіраль, які можна часто зустріти на українських писанках, посуді і старовинних прикрасах. Своє світосприйняття предки сучасних українців відображали за допомогою системи візуальних елементів. Так складався етнічний код, який зберігає сенс нашої ідентичності. Коло і спіраль відображають Сонце, як символ Відродження, яке перемагає темряву і є основою життя. Часи та покоління з’єднані між собою у вічності, тому ми завжди повертаємося до наших витоків.

«В найскладніші важкі часи починаєш замислюватися над сакральними змістами і своїм корінням», – ділиться дизайнерка бренду.  «Вже багато років у наших колекціях присутня тема кола. Я заплющую очі (занурююсь у свій космос) і уявляю саме кола та спіралі. Коли викладаю візерунки воланів на виробі, рука сама собою робить ці лінії, ніби її веде щось згори. Я почала вивчати цю тему детально. Коло та спіраль —  найдавніші символи у житті нашого народу. Вони були в трипільскій кераміці, а також використовувались при оздобленні писанок, вишиванок, прикрашали посуд та предмети побуту. Це те, що записано в нашому генокоді. Я перенесла ці кола і спіралі на викладання воланів із плісе і на малюнок плетіння гіпюру і вирізи на ньому».

В новій колекції Надя Дзяк вдалася до експериментів із матеріалами і вперше використала нову фактуру – гіпюр. З нього створені сукні, зручні боді, комбінезони та рукавички. Кола та спіралі інтегровані в малюнок на гіпюрі, вони також зчитуються  у вирізах та у сформованих воланах плісе, знакових для бренду. Поєднання декількох видів гіпюру та сітки з асиметричним лініями розрізів нагадують комбінації орнаментальних блоків на виробах трипільської доби.

Прозорі фактури є складовою ДНК бренду, у новій колекції вони контрастують із обʼємними силуетами бомберів, жакетами оверсайз та рукавами-буфами на сукнях. Новий для бренда принт, клітинка, довершує асоціативний ряд із гранжевою модою 80-90-х, коли альтернативні культурні течії взаємодіяли з темними проявами людської природи та утворювали маніфест бунту, самостійності та пошуку витоків власної трансцендентної суті. 

Як і раніше бренд працює з плісованою тканиною, яку  виробляють на підприємстві в Харкові, не зупиняючи процес попри регулярні обстріли міста росіянами.

OMELIA

Монохромні мереживні квіткові аплікації та перероблений вінтажний денім стали головними елементами при створенні колекції FW24-25. Вона отримала назву Fervent Heart (Палке Серце), що символізує пристрасть та емоції, які пов’язують власника з його вбранням.

Концепція OMELIA, яка заснована на апсайклінгу, дозволяє дизайнеру експериментувати з деконструктивізмом. Саме так з’являються такі унікальні речі, як рукавички, виготовлені з ношених сорочок. Для цієї колекції дизайнер бренду Костянтин Омеля підібрав джинсові сорочки з секонд-хенду та прикрасив їх об’ємними квітами, що створювалися вручну, залишками італійського мережива та китицями.

“Майже кожна річ у нашій колекції пошита з вінтажних сорочок або залишків тканини, знайдених у секонд-хендах та стокових магазинах. Хоча на них часто не звертають увагу, для мене вони є початком чогось прекрасного та унікального”, — пояснює Костянтин.

Цей процес апгрейду дійсно багатогранний: наприклад, фірмові гіперболізовані квіткові брошки бренду створюються з використанням спеціального розчину. Він надає їм текстури та жорсткості, що нагадує папір, а тоді за допомогою спеціальних лекал та температурній обробці тканині надають форму квітів. Кристали також є одним з головних естетичних елементів бренду, який активно використовується для створення святкового настрою колекції.

DARJA DONEZZ



Усі свої мрії та фантазії дизайнерка, як і інші митці, переносить у власні творіння. Цього сезону натхненниками колекції стали загадкові медузи, за великою кількістю яких Дар’я Донець спостерігає під час морських припливів і відливів на португальському узбережжі, де зараз проживає через повномасштабну російську війну.

Справжнім дивом для дизайнерки стало те, що медуза – символ гармонії й досконалості, можна вважати метафорою безсмертя. Залишаючись на березі без води, безліч медуз помирають, але ті, які все ж доживають до нової хвилі – готові жити життя з новою силою. Дар’я проводить паралелі з людьми, адже не всі вміють рухатися вперед, крізь терни, й опускають руки передчасно.

Витончена медуза, вишита на одязі, стала центральним символом нової колекції. Окрім неї в лінійці зберігаються знакові коди бренду, які полюбилися поціновувачам DARJA DONEZZ: риби, що символізують початок світу, мушлі, які символізуть захист, та медузи, як символ безкінечності.

Дизайнерка бренду DARJA DONEZZ не стомлюється надихатися величністю океану, шумом хвиль, красою узбережжя, а головне, морськими жителями, які приховують своє життя у власному світі й зберігають велику кількість таємниць.

Останні чотири сезони Ukrainian Fashion Week уперше за 26-річну історію інституції відбулися не в Києві, а на міжнародних подіумах та платформах. Показ NADYA DZYAK, DARJA DONEZZ, OMELIA на ModaLisboa став завершальною подією четвертого міжнародного сезону – UFW International Season FW24-25.

Photo: ModaLisboa