Ukrainian Fashion Week

“Твій день” у моді та мистецтві

“Твій день” у моді та мистецтві

Телезірки представили на одязі від OVERALL твори молодих українських художників

4 вересня у межах найбільшої модної події – 49-го сезону Ukrainian Fashion Week – було презентовано проєкт «Вдягни українське мистецтво» від бренду Overall. Сім зірок 1+1 Руслана Писанка, Влад Яма, Тімур Мірошниченко, Ірина Ванникова, Володимир Рабчун, Єгор Гордєєв та Людмила Барбір вийшли на подіум в ексклюзивних комбінезонах з принтами творів молодих українських художників.

Проєкт бренду OVERALL «Вдягни українське мистецтво» – це колаборація телешоу Твій день на 1+1, журналу Viva! та творчих команд зі світу моди, мистецтва і глянцю: дизайнерів, стилістів, художників, фотографів, відеографів, редакторів, режисерів, заради важливої освітньої місії. А саме – ознайомити широкий загал зі світом сучасного художнього мистецтва.

“Мізерно мало – тільки 0,5% українців відвідують галереї та музеї, ще менше – знають нові імена сучасного арту. Участю у проєкті популярні телеведучі долучилися до місії – зробити мистецтво всеосяжним та цікавим для мільйонної аудиторії, а імена талановитих митців – відомими кожному українцю”, – зазначила власниця бренду OVERALL Анастасія Браткова.

Показ «Вдягни українське мистецтво» відбувся в оригінальному форматі та складався з двох частин. У першій – дефіле телезірок у компанії професійних моделей під трек Close Up паризької хіп-хоп групи doP. На своїх виступах колектив з’являється у костюмах Overall з колаборації бренду та Володимира WaOne Манжоса. У другій – всі герої стали на постаменти, немов скульптури у виставковій залі. У цю мить найголовніший подіум країни перетворився на виставку сучасного мистецтва, де глядачі могли вільно пересуватися між арт-об’єктами та роздивитися деталі зображень і красу кожної модної речі.

Глядачі в залі підірвали соцмережі своїми фото та селфі з телезірками в комбінезонах: кожен хотів залишити на згадку фотографію з цього незвичного показу. Серед запрошених гостей були художники, чиї картини слугували принтами для проєкту «Вдягни українське мистецтво»: Дмитро Фатум, Олександр Барболін, AVE, Франсуаза Оз і Богдан Перевертун, Євген Лісняк, Інна Харчук, Лесь Панчишин, Ніна Мурашкіна, Анна Кострицька, Аліна Луговська, головний редактор видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва, голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, Alina Pash та соліст паризького гурту doP, галеристка Ліка Співаковська та арт-дилер Ігор Абрамович, Анна Добриднєва, Ігор Посипайко, Олексій Гладушевський, Лаура Марті, Гарік Корогодський, популярні блогери Таня Савицька, Орест Мурій з дружиною, Тетяна Ніколенко, Мурафа та Антон Скуратов, мама Єгора Гордєєва Олена Іванівна, журналісти, фешн-експерти.

Продюсер шоу “Твій день” та член журі проєкту «Вдягни українське мистецтво» Єгор Гордєєв продемонстрував комбінезон з елементами стріт-арту. Єгор – киянин і обрав твір з відповідною історією: про те, як мистецтво врятувало міський простір. Художник – Дмитро Фатум – відомий мураліст з Києва зробив фреску, на якій закарбував залізних роботів, що реально зупинили вандалів. Досі фасад магазину біля Житнього ринку нахабно псували.  

«Ми відчуваємо, що приєдналися до відповідальної та потрібної суспільству справи – розповісти про нових талантів сучасного мистецтва та їхні ідеї. Після подіуму ця історія продовжиться в нашому прямому ефірі “Твого дня” на 1+1 та в YouTube. У понеділок, 6 вересня, у вас буде унікальна можливість виграти футболки з принтами із зображеннями картин молодих українських художників, які взяли участь у цьому проєкті. І побачимося на вулицях міст, у метро, в подорожах – де ми з колегами будемо з’являтися в цих красивих речах. Бо мистецтво стає ближчим! Воно вже у твоєму дні і твоєму просторі. Роздивляйся навколо», – зазначив Єгор Гордєєв.  

А Володимира Рабчуна з художником Олександром Барболіним пов’язує спільна країна – Ізраїль. Ведучий переїхав до України, а Олександр продовжує інколи жити там і зараз.

Колаж художника на комбінезоні телеведучого виконаний у гарячо-жовтих кольорах із зображенням людей та силуетів – про пошук і віру, про те, що кожен знайде у житті своє найцінніше – місце, справу, кохання.

Супермодель XXL Руслана Писанка вийшла на подіум у вбранні за мотивами твору київської художниці на ім’я Ave. Авторське полотно Міllefleur – це переосмислення різновиду тканих килимів – орнаменти з Франції 15-го століття. Тканина має насичений смарагдовий колір з візерунком із квітів та рослин. У центрі композиції – розкішна золота квітка, що символізує світло, силу, духовне відродження.  

На комбінезоні Ірини Ванникової зображені фігури людей з руками, простягнутими до неба. Це робота творчого дуету одеситів Франсуази Оз і Богдана Перевертуна – вона розповідає про спілкування, допомогу та єднання. Це про те, що ми, люди, насправді всі поєднані, хоч між нами іноді великі відстані.

Тімур Мірошниченко на подіумі демонстрував твір Євгена Лісняка, що складався в мозаїку з різнокольорових фарб. Ця абстрактна картина передає почуття та емоції пересічної людини в одному звичайному дні.  

На вбранні Влада Ями – сучасне переосмислення етнічних мотивів. Художниця Інна Харчук саме популяризує традиційне українське народне мистецтво у новій інтерпретації – як частину сучасної моди.

Підтримала колег та доєдналася до показу найстильніша ведуча Сніданку з 1+1 Людмила Барбір. На її комбінезоні елементи картини львівського митця Леся Панчишина – кольорові пінгвіни. Їхня популяція стрімко скорочується через глобальне потепління. Художник звертає увагу на екологію і важливість зберегти прекрасних морських птахів! 

Бренд Overall є впізнаваним завдяки монопродукту — комбінезонам із яскравими арт-принтами. Та головна мета — не просто вдягти усіх в елегантне вбрання, а зробити модним українське мистецтво та культуру за допомогою яскравого та виразного символу. На кожному виробі відтворено роботу видатного українського художника сучасності. Бренд мав велику честь працювати з Олександром Ройтбурдом та увічнити його шедеври у модерністських силуетах. Також плідною кооперацією стали речі із картинами Володимира WAOne Манджоса, Василя Цаголова та Романа Мініна.

«Місія проекту – зробити модним українське мистецтво та культуру за допомогою яскравого та виразного символу. Донести українське мистецтво великій аудиторії. Адже ті піввідсотка населення, що вже відвідують галереї та арт-фестивалі, і без нас розуміють українське мистецтво. А те, що ведучі найпопулярнішого телеканалу країни долучаються до просування арту, дасть старт новому розвитку мистецтва у країні», – зазначила Анастасія Браткова, засновниця бренду одягу Overall.

Для участі у соціальному проєкті «Вдягни українське мистецтво» молодих українських художників обирали голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська, арт-дилер Ігор Абрамович, продюсер шоу “Твій день” на 1+1 Єгор Гордєєв, головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва, директорка департаменту культури столиці Яна Барінова, кураторка та засновниця агенції Tuasho Анна Авєтова та головна редакторка журналу Viva! Іванна Слабошпицька.

Із 282 заявок були обрані найяскравіші художники, що працюють у різних стилях, — абстрактного імпресіонізму, графіті, колажу, експресивної графіки та інших. З кожним переможцем бренд підписав договір, згідно з яким його роботи використано як принти для нової колекції. Усі автори, згідно з угодою, отримуватимуть роялті від продажу речей, що стали «полотнами» для їхніх робіт. Для клієнтів бренду та шанувальників самих митців це можливість носити сучасний та водночас автентичний одяг, носити українське мистецтво. Творити інтелектуально орієнтоване ком’юніті, що підтримуватиме українську культуру в усьому світі. Принтами колекції стануть роботи Олександра Барболіна, Євгенія Лісняка, Леся Панчишина, Ніни Мурашкіної, Франсуази Оз та Богдана Перевертуна, Kinder Album, Dima Fatum, Гриці Ерде, Ave, Анни Кострицької, Аліни Луговської та Інни Харчук.

Бренд, створений Анастасією Братковою, покликаний надихати на експеримент та водночас втілює ідею сталого споживання — одягу, мистецтва та культури. Засновниця дотримується гостро актуальної у наші часи концепції підтримки традиції авторського права.

«Кожний клієнт бренду робить внесок у доцільний розвиток української культури з придбанням речі, яку прикрашає ліцензійний принт будь-якого з сучасних художників-українців», – коментує засновниця бренду Анастасія Браткова.

У новій колекції – сорочки та струмливі штани з тенселю у дусі орієнтального романтизму, актуальні у новому сезоні куртки та комбінезони на кшталт тактичного та outdoor-шику.

Над втіленням образів та шоу працював відомий зірковий стиліст Кирило Харитонцев. 

Мультимедійна презентація арт-проєкту є потужним кроком назустріч мільйонам глядачів України та світу.

18 та 19 вересня ця колекція комбінезонів буде показана у Берліні, у Мітте, у Pop Up Store.

Також герої проєкту «Вдягни українське мистецтво» – телеведучі Твій день та Сніданок з 1+1 восени з’являться на сторінках найпопулярнішого журналу про зірок Viva! в об’єктиві відомого фотографа Сергія Мельниченка – лауреата премії Leica Oskar Barnack, учасника фестивалів Paris Photo і Art Basel, засновника і куратора колективу MYPH.