Ukrainian Fashion Week

Презентація криптовиставки FRAMELESS

Презентація криптовиставки FRAMELESS

Ukrainian Fashion Week та Mint a Star представляють виставку цифрового і криптомистецтва FRAMELESS 

2 – 5 вересня 2021 року в Мистецькому Арсеналі, вул. Лаврська, 10-12, працює виставка криптомистецтва FRAMELESS.

Ukrainian Fashion Week та арт-агентство Mint a Star представляють виставку 17 художників з різних регіонів України, які створюють свої роботи у вигляді цифрового і криптомистецтва. Назва FRAMELESS обрана для виставки, оскільки у цифровому і криптомистецтві в прямому і переносному сенсі немає рамок, властивих традиційному мистецтву. Як правило, цифрове мистецтво існує у вигляді графічних і відеофайлів, що містяться на різних технічних носіях. Часто воно може бути просто скопійовано і передано з одного пристрою на інший. Деякі твори цифрового мистецтва токенізовані, тобто оформлені у вигляді так званих NFT-токенів, реєстрація яких здійснена за допомогою технології блокчейн. Художники, що творять за допомогою цифрових технологій, мають дуже широкий спектр технічних засобів та інструментів, що дають їм можливість створювати свій унікальний стиль та автентичність. 

Тематика виставки пов’язана з осмисленням і трактуванням феномена сучасної моди в широкому його розумінні. Куратори не обмежувалися жанровими рамками, тому роботи виконані у різних техніках із застосуванням сучасних візуальних технологій: ілюстрація, 3D-моделювання, колаж, анімація, скульптинг та малювання у віртуальній реальності. Зміст робіт, попри те, що вони об’єднані спільною темою, є дуже різноманітним. Дехто з художників працює з сучасними соціальними наративами, досліджує вплив прогресу на людство. Інші черпають ідеї з дослідження самих себе, працюють з матеріалом, формою і медіа. Частина робіт присвячена дослідженню самого акту художньої творчості, а також абстрактних ідей, що лежать в основі сучасного філософського дискурсу. 

Tais Poda, кураторка виставки: «Цей проєкт є унікальним через свою міждисциплінарність, оскільки проходить у просторі Ukrainian Fashion Week та, фактично, присвячений сучасному контекстуальному дослідженню символьного ряду сучасної моди. Цифрове і криптомистецтво дуже відгукуються на сучасні модні тенденції та є перехідним містком між традиційною арт-сферою і модною індустрією. Саме в цій сфері виникає найбільша кількість колаборацій між художниками та брендами, відбувається змішування різних стилів і виникнення інноваційних художніх рішень». 

Художники, що представлені на виставці: Aleksey Yalovega (Yalo), Anastasiia Yalovega (Olay.Ana), Anftimatter, Anton Shevchenko, Artem Matiushenko, Dmitriy Popov, FREEBOID Nikita Khudiakov, Jungle Symbol, Krolikowski Art, Nickmotion, Oleksii Bereziuk, Philipp Kapustin, Sasha Q, Sergii Diadko Aka Gydravlik / Cryptogeometry Art, Svitlana Reinish, Vlas Belov, Zhannet Podobed. 

Куратором виставки FRAMELESS є арт-агентство Mint a Star. 

Виставка проходить за підтримки Absolute Yachts – провідної італійської верфі, що спеціалізується на будівництві моторних яхт. Партнер виставки: V-Art – платформа для демонстрації, продажу та колекціонування цифрового мистецтва. 

ALEKSEY YALOVEGA (YALO)  

Superstructure, 2021 

Наша тендітна оболонка з міцною суттю носить одяг, маски, умови. Чи це є захист, камуфляж? Або таким  є наш прояв? Ця складна структура утримує нас у фарватері життя. Вона є сплавом наших переконань  та суджень інших людей про нас. Щось нове ховається під кожним шаром цієї структури. Адже ми всі  щось приховуємо і щось демонструємо залежно від очікувань і прагнень, моди і контексту. 

ANASTASIIA YALOVEGA (OLAY.ANA) 

Satellites, 2021 

Ми йдемо разом, у нас одна дорога. Ми будемо опорою та силою одне для одного. Анімований сюрреалістичний цифровий колаж з елементами, що були створені AI. Людський талант  поєднаний зі складними та часом незрозумілими машинними алгоритмами. У світі майбутнього  це поєднання стане звичкою. І тільки одвічні архетипи людської свідомості будуть завжди впізнавані  нашими очима та серцем. 

ANFTIMATTER  

Emergence of Creativity 

Що ви відчуваєте, коли у вашій голові виникає творча ідея? Хіба це відчувається не так, ніби у вас  розкривається голова та ідеї починають вилітати з неї, як метелики? Далі вони живуть своїм життям –  радують інших, наповнюють світ барвами, обпалюють крила, потрапляють у колекцію або безслідно  зникають з настанням зими. Але цикл творчості нескінченний, і щоразу зграї нових метеликів  наповнюють простір навколо творця. 

ANTON SHEVCHENKO 

God’s Hand 

Артефакт перетворений на витвір мистецтва. Колись ця рука творила всесвіти. Тепер, утілена в художній  формі, вона стала твором мистецтва та укладається в модні канони сучасної естетики. Інструмент  Космогонії став об’єктом колекціонування.  

Але навіть візуальний образ зберігає пам’ять про високі сенси та відтворює велич акту творіння. 

ARTEM MATIUSHENKO 

Absorbed by Nature 

Повне занурення у весну. Запашні трави. Пушинки кульбаби та сонячне тепло відчуваються шкірою  обличчя. Погляд у небо. Хмари, що їх проводжає погляд, і думки, що пливуть їм услід. Відчуття часу  зникає. І ти почуваєшся частиною нескінченного потоку життя, ім’я якому – Природа. 

DMITRIY POPOV 

Born in the City 

Природа в сучасному місті – вторинний елемент, підлеглий сьогоденним канонам планування  та урбаністики. Міський стиль, міська мода, міська культура – вони формують особливий стиль життя,  повний комфорту, динаміки та різноманітності. Але часом ти сумуєш за барвами квітів, блиском роси  на траві й метеликами… І в такий момент можна відтворити природну форму відбитками своїх ступень  і долонь. Ці образи привертають увагу до проблем вимирання видів тварин та надмірної урбанізації. 

FREEBOID NIKITA KHUDIAKOV 

XR plasticity exploration 5 

Форму об’єкта створено у віртуальній реальності, а візерунки додані в авторській техніці polygonart  у 3D-редакторі. Проєкт XR plasticity exploration – це пошук нової естетичної мови, що актуальна для  метавсесвітів віртуальної та доповненої реальності. 

JUNGLE SYMBOL 

Shambala Fashion 

Звичайна людина не володіє здатністю бачити матеріальний світ як хвилю енергії. Але художники  мають фантазію, інтуїцію і бачення. Саме вони дають можливість зазирнути у квантовий світ,  де матеріальна краса стає гармонійною структурою, а ідеальні пропорції перетворюються  у фрактальну геометрію. І як результат – звична для людського ока Краса починає набувати нових,  абстрактно втілених форм, не менш прекрасних, ніж сама Природа.

KROLIKOWSKI ART 

Supernova-5 

Матерія, що утворилася в результаті вибуху Наднової, стала основою дивного явища Всесвіту – розумного  життя. Саме розвиткові інтелекту люди зобов’язані своїм виживанням. У цьому колажі ми бачимо героїв  Фабрики мрій: роботів C3PO, R2D2 і «постмодерністську» Венеру – Барбареллу. Вигадані образи втілюють  перехід розвинених країн від виробництва речей до виробництва ідей. Мода як концепт і мода як ідея стає  самоцінною у постіндустріальному суспільстві, незалежною від акту реалізації в матеріальних об’єктах. 

NICKMOTION 

U-30 

Вічний образ жіночої краси. Мати, сестра, кохана. Кожен уявляє її по-своєму і кожен впізнає у ній рідне  обличчя. Вона – сучасна, модна, технологічна і водночас чуйна та ніжна. Вона – та, що дарує безмежну любов.  З днем народження, Батьківщино! 

OLEKSII BEREZIUK 

My Sweet Kandinsky 

Як би виглядала класика сьогодні? Вчора абстракція була інструментом синтезу мистецтв, пошуком  балансу між кольором і формою. Сьогодні абстракція – один із візуальних трендів у соціальних мережах.  У моді зефірні тони, геометрія, візуальна легкість і помірна іронія. Чи може художник генерувати твір  мистецтва кожного дня? Чи стануть соціальні мережі новими музеями, сховищами цифрової спадщини?  Чи увічнять блокчейн-реєстри імена нових класиків? Іноді суть мистецтва – це просто насолоджуватися  і не думати про майбутнє. 

PHILIPP KAPUSTIN 

Autumn 

Осінь – найзагадковіша пора року. Наприкінці серпня вона майже непомітно підкрадається, а потім ніжно  нагадує про себе прохолодним вітерцем. З першого вересня Осінь розпочинає свій ритуал та забарвлює  природу в золоті й помаранчеві кольори. Як справжній майстер, вона створює свої дива. Сезон змінює  сезон, і щороку Осінь дарує нову колекцію природної краси.  

SASHA Q 

Reincarnation 

У видимому Всесвіті існує набагато більше варіантів того, як бути скоріше мертвим, ніж живим –  це доводить нам парадокс Фермі. Життя – вічна боротьба з ентропією, і навіть смерть – це не кінець  у світі форм життя на основі вуглецю. Атомна структура, з якої ми всі створені, є частиною величезної  циклічної гри, що розкладається, і врешті-решт наше тіло стає просто добривом для вічно красивих квітів.  Смерть і Життя – це танок, що триватиме вічно. 

SERGII DIADKO AKA GYDRAVLIK/CRYPTOGEOMETRY ART 

Golden Merkaba 

Меркаба – це інструмент для вознесіння в інші виміри. Вона гармонізує дві півкулі мозку і відроджує  зв’язок між ними. Меркаба сприяє духовному зростанню і допомагає нам з’єднатися зі своїм Вищим Я.  Трансмутаційне золото – символ вічного алхімічного пошуку. Золото та ідеальні форми – це частина  сучасної моди. У світі матеріального вони стали об’єктами жадання більшості людей. 

SVITLANA REINISH 

Marimba 

Оптичні ілюзії та ненав’язливе спостереження за рухом елементів створюють гіпнотичний ефект. Форми  та плавні лінії як прагнення досконалості. Ідеал є недосяжним, але до нього можна наблизитися, створюючи гармонійні об’єкти, єдині й неповторні у своєму роді. Мода – це вічний рух у пошуках Краси та спроби її втілення. 

VLAS BELOV  

Fashion Hueshin 

Показ «Фешн хуешн» – це іронічне висловлювання на тему моди. Автор зачіпає поняття праці (зокрема  будівельної) як акту творчості. Інший підтекст колекції розкривається у назвах та образах, де моделі – це  електорат, а модельєр – урядовий клас, що задає своїми законами та економічним становищем стиль одягу. 

ZHANNET PODOBED  

Full of Bugs #4 

Bugs – це «помилки», особисті дивацтва, які часто роблять людину красивою та незвичайною. Мистецтво  розкриває внутрішні стани, що відбуваються абсолютно незалежно від нас. Але чим глибше людина  занурюється у себе, тим більше вона пізнає і приймає свій внутрішній світ. Тим більше вона усвідомлює,  що в усіх дивацтвах і недоліках приховані наші сильні сторони та унікальність.  

Мода – це самопрояв унікальності, сприйняття себе таким, який ти є.