Ukrainian Fashion Week

New Generation of Fashion. Новий рівень підтримки

New Generation of Fashion. Новий рівень підтримки

Інновації — це не лише технології. Інноваційних змін потребує і система підтримки молодих дизайнерів. Ukrainian Fashion Week започаткував новий формат такої підтримки у рамках платформи New Generation of Fashion. 

«Унікальність нової програми в тому, що крім поєднання теоретичних знань та практичних навичок, які передаються від менторів менті, ми додали можливість для учасника програми продемонструвати професійній спільноті створену ним колекцію. Мета обраних нами менторів — разом із молодими дизайнерами вдосконалити підхід до розробки колекції, ввести інноваційні технології у процес виготовлення колекцій, спрогнозувати її комерційний потенціал. Мета Ukrainian Fashion Week — переконатись у правильності запропонованого формату найбільш радикальним чином: продемонструвавши колекції учасників програми на Ukrainian Fashion Week No Season 2021», — розповіла координаторка програми, керівниця відділу роботи з дизайнерами UFW Олександра Какуріна. 

Першими учасниками програми стали Анна Гайова (ANNA GAIOVA) —  менторство JULIYA KROS, Єлизавета Зволінська (ZVOLI) — менторство ROUSSIN та Ядвіга Нетикша (YADVIGA NETYKSHA) — менторство RYBALKO.

Дизайнерка Анна Гайова у 2019 році перемогла у першому конкурсі молодих дизайнерів Safe Fashion, що презентував колекції зі світловідбивної тканини, присвячені безпеці пішоходів на дорогах. 

«Дуже вдячна за можливість взяти участь у менторській програмі та отримати допомогу від Juliya Kros у процесі підготовки до показу колекції на Ukrainian Fashion Week. Під час консультацій ми скоригували концепцію та асортимент колекції, виявили основні пріоритети і відкинули зайве», — коментує Анна Гайова.

Дизайнерка Єлизавета Зволінська вперше представила свою колекцію «BEAUTY COVER» на Ukrainian Fashion Week у фіналі конкурсу EPSON DIGITAL FASHION 2019.

У 2020 році закінчила освітню програму Ukrainian Fashion Accelerator та була обрана до фіналу Всеукраїнського конкурсу молодих дизайнерів одягу «Погляд у майбутнє».

«Софія Русинович — нереально крутий ментор, ми з нею ніби на одній хвилі. На всіх етапах створення колекції вона підтримувала мене та спрямовувала у потрібний бік. Це мій перший досвід розробки і пошиття колекції не для конкурсу, тому я вдячна, що саме Софія стала моїм ментором, зробивши цей досвід дуже позитивним», — коментує Єлизавета Зволінська.

Дизайнерка Ядвіга Нетикша 4 роки тому перемогла у XVI Всеукраїнському конкурсі молодих дизайнерів «Погляд у майбутнє» з колекцією «VillageRESORT’16». 2020 рік став проривним для Ядвіги. Закінчивши освітню програму Ukrainian Fashion Accelerator, дизайнерка представила колекцію у FASHION ACCELERATOR SHOW, який відкрив Ukrainian Fashion Week FW20-21.

«Величезна подяка Ukrainian Fashion Week за те, що обрали наш бренд для менторської програми, та Українському культурному фонду за підтримку. Співпраця з ментором для молодого бренду є безцінним досвідом, адже на шляху свого становлення молода команда зустрічається з великою кількістю проблем, яких можна уникнути, маючи певні знання. І саме менторство дає такі знання, адже бренд, який вже досяг успіху, має готові «працюючі» кейси з вирішення тих чи інших проблем. Співпраця з брендом RYBALKO була різнобічною — від розробки ідеї колекції до порад з можливих шляхів продажу», — коментує Ядвіга Нетикша.

«Якщо перехід на новий рівень підтримки дасть явні та швидкі результати, ми будемо продовжувати впроваджувати цю програму й надалі. Є шанс знову підтвердити своє лідерство щодо методів роботи з молодими дизайнерами в усьому Центральноєвропейському регіоні», — зазначила голова оргкомітету UFW та голова Експертного комітету Ukrainian Fashion Council Ірина Данилевська.