Ukrainian Fashion Week

Як українські бренди працюють під час війни: Starchak

Як українські бренди працюють під час війни: Starchak

Behind the Scenes

Готуючись до cезону Ukrainian Fashion Week SS25, що триватиме в Києві з 1 по 4 вересня, команда UFW звернулася до учасників з питанням: «Як ваш бренд проживає часи повномасштабного вторгнення?». Чи можливо під час війни втілювати творчі мрії в реальність з редакцією ділиться Марія Старчак — стилістка та дизайнерка upcycling-бренду Starchak.

24 лютого 2022 року близько четвертої ранку наше життя змінилось назавжди. Згадуючи перші дні у Львові під звуки сирен, заціпеніння і водночас — нескінченну метушню, мільйони повідомлень «як ти?», нам, як і решті України, потрібно було швидко зібратись з думками та діяти. 



Першочергово ми почали розмірковувати про допомогу українським захисникам. Поглянувши на швейне обладнання в маленькій студії на 30 квадратних метрів, я промовила: «Робитимемо те, що вміємо найкраще — будемо шити одяг. Тепер і для військових». 

Ми зібрали працівників, друзів і розпочали. Довкола всі теж швидко організовувались: після публікації в соцмережах про наші наміри дізнались колеги з інших брендів і приносили тканини, закуплені заздалегідь для власних колекцій. Команда STARCHAK зосередилась на пошитті термобілизни, і вже найближчим часом 500 одиниць опинилися на передовій. Також ми створили понад три сотні балаклав і кілька десятків лонгслівів. Загалом вдалось пошити й безкоштовно передати армії понад 1200 одиниць одягу. Так ми працювали кілька місяців поспіль, тримались разом і міцніли.


Згодом берлінський шоурум любʼязно запропонував розмістити в себе одяг STARCHAK. Ми були безмежно раді й надіслали частину товарів в Німеччину. Це врятувало нас, бо той прибуток від продажів у Берліні та від додаткових точкових — в Україні допомогли бренду «вижити» і не закритись. 




А ще ми надзвичайно вдячні німецькому стилісту та дизайнеру Франку Петеру Вільде, який придбав піджак STARCHAK та став другом бренду, постійно популяризуючи нас за кордоном. За сприяння Франка та за участі співачки Jerry Heil зʼявився кампейн «UNITY IS THE STRONGEST ARMOR», через який бренд висловив світові подяку за підтримку України.


Завдяки стилізації Франка у 2023 році німецька виконавиця та авторка пісень Сара Конор вбралася у наш піджак з бахромою для передноворічного виступу у Берліні. Уся команда STARCHAK була в шаленому захваті!

Восени 2022 року на Budapest Central European Fashion Week за ініціативи Ukrainian Fashion Week — Support Ukrainian Fashion — наш бренд мав нагоду презентувати колекцію-присвяту містам, які на той момент найбільше постраждали від початку повномасштабного вторгнення. Це не повсякденний одяг і навіть не для особливих випадків. Він був створений, щоб за допомогою арту привернути увагу світу до нашого болю.

Час минав, ми акумулювали сили та паралельно з волонтерською роботою змогли розширити ринок збуту. STARCHAK вдалось не тільки «вижити», а й масштабуватись: найняти нових працівників, переїхати у більше приміщення і знайти натхнення творити далі.


У грудні 2023 року у Львові бренд презентував колекцію «Журавлі», присвячену військовому — моєму загиблому другу Дмитру Пащуку (позивний Гармаш).

Сьогодні наша броня – це єдність та підтримка і гартується вона спільно з усім цивілізованим світом. Ми незмінно віримо у краще майбутнє України й з нетерпінням чекаємо перемоги, за якою однозначно буде розквіт.