Ukrainian Fashion Week

Як українські бренди працюють під час війни: Khrystyna Rachytska

Як українські бренди працюють під час війни: Khrystyna Rachytska

Behind the Scenes

Готуючись до cезону Ukrainian Fashion Week SS25, що триватиме в Києві з 1 по 4 вересня, команда UFW звернулася до учасників з питанням: «Як ваш бренд проживає часи повномасштабного вторгнення?». Христина Рачицька, дизайнерка та засновниця бренду прикрас й аксесуарів Khrystyna Rachytska, розповідає про попит на етно, цінність ручної роботи та чи вдається плекати українське у часи, коли його знищує ворог.


Повномасштабне вторгнення в Україну стало для нас великим випробуванням, як і для всієї країни. Перші дні були надзвичайно важкими, оскільки ми стикнулися з повною невідомістю. Однак швидко організували роботу, розподіливши швейне обладнання по домівках майстрів, аби вони могли працювати в безпечному середовищі поруч з рідними.

Збираючись в дорогу зі своїми синами, я пакувала старовинні сорочки, розуміючи, що маю врятувати «життя у валізі» — це найскладніші за технікою виконання та найстаріші сорочки з моєї особистої колекції. Робота бренду Khrystyna Rachytska над відтворенням автентичних взорів, які дійшли до нас на 100-річному вбранні прабабусь, набрала нових обертів. Це стало не лише модою — символом опору та духовної сили. Тому важлива місія кожного з нас — зберегти й передати ці речі нашим внукам та правнукам.


Попит на вишите вбрання лише зріс, оскільки українці прагнуть зберегти свою національну ідентичність. Ми проживаємо нове відродження національної свідомості та приналежність до української нації.

Команда активно працює над відкриттям етнопростору Khrystyna Rachytska, який стане сучасним центром народного мистецтва і збереження культурної спадщини. За ці два роки ми додали на карту точки продажу у Львові та київському ЦУМі.


Нині наполегливо працюємо за кордоном: проводимо покази й беремо участь у благодійних проєктах. Наші покази у Лондоні, Італії та США за підтримки організації UCARE дозволили зібрати значні кошти для дітей, постраждалих від війни. Це були надзвичайно важливі події, які показали світові силу та красу української культури.


За час війни ми не лише зберегли, але й розширили нашу команду, продовжуючи працювати з високоякісними італійськими та французькими матеріалами. Запорукою успіху бренду Khrystyna Rachytska є невтомна праця та віра в перемогу України. Любов до роботи та вірність власним принципам допомагають долати всі виклики та рухатися вперед, створюючи вироби не лише з матеріальною цінністю, але й з духовною.