Ukrainian Fashion Week

Як українські бренди працюють під час війни: Darja Donezz

Як українські бренди працюють під час війни: Darja Donezz

Behind the Scenes

Готуючись до сезону Ukrainian Fashion Week SS25, що триватиме в Києві з 1 по 4 вересня, команда UFW звернулася до учасників з питанням: «Як ваш бренд проживає часи повномасштабного вторгнення?». Дар’я Донець, дизайнерка романтичного бренду Darja Donezz, поділилася з нами своє щемливою розповіддю про те, як її улюблена справа, колектив та сімʼя боролися за життя і творчість під час війни.


Ніколи не думала, що події 2014 року в моєму житті повторяться, але хвилею ще більшої висоти… І це не те, до чого можна звикнути, єдине, що вдалося легше цього разу – готовність покинути все. О шостій ранку 24 лютого 2022 року дорогою з Києва до будинку родичів у Макарові я зателефонувала команді й сказала: «Почалась війна, ми з вами постійно на зв’язку, бережіть себе». А згодом, ховаючись від бомбардувань із двома дітьми на руках, благала Бога забрати мою роботу, мої мрії – в обмін на сім’ю, живу і здорову. Але Він зберіг усе. 

Коли ми виїхали на захід України, то насамперед я знайшла того, хто б зміг надіслати мені колекцію в умовах завмерлого Києва. Почала продавати речі з великими знижками, оскільки на кінець місяця ми не встигли видати клієнтські замовлення. Був жахливий емоційний стан: я не могла повністю погасити всі зарплати одразу… Тому розуміння, з яким ми тоді поставилися одне до одного в колективі, це — справжня цінність.

Понад пів року студія Darja Donezz не працювала, а все обладнання було перевезене до головної конструкторки, яка перетворила вітальню власної квартири на маленький експериментальний цех. Майстри пересувалися пішки й надсилали одне одному речі поштою.

Це був повтор подій десятирічної давнини, коли нас, щойно сформовану команду, розкидало життя, але з кількома людьми я продовжувала роботу дистанційно ще протягом кількох років. Якби не той період, якби не шалена і часом фанатична робота з постійними перешкодами з 2014 по 2022, я б не впоралася сьогодні. Уся команда, сформована у Києві, – разом до цього дня, також з’явилися нові підрядники, постачальники. Дивовижно, але поки не трапився 2022, я боялася представити бренд у ЦУМі, допоки восени того ж року перші речі бренду врешті опинилися там.

Спочатку я переймалась, що романтичні й фантазійні рибки, мушлі, сукні Darja Donezz нікому не будуть більше потрібні, але виявилося – даремно. Пам’ятаю, як українські дівчата купували, здавалося б, найнепридатніші для війни речі зі словами «я довго наважувалася», «повішу в шафу і дивитимуся, чекаючи кінця війни» і т.п. Тоді я переконалася в тому, у чому була певна протягом всього життя: у зцілювальній силі краси та вірі у те, що все найкраще — попереду. Адже в красі є і любов, і впевненість, і спокій.

Я сплю по пʼять годин на добу, засинаючи та прокидаючись із робочими питаннями в думках. Колекція з черепашками, показана напередодні повномасштабного вторгнення, та рибки, презентовані ще у 2019, – сформували емоційну та візуальну складову всесвіту Darja Donezz. І водночас — інтуїтивно пов’язали мою країну з краєм старого світу – Португалією, в якій я ніколи не думала опинитися раніше, але в якій — все про ці символи. І в якій тепер живу я.

Зараз роботи та відповідальності більше, ніж коли я була постійно в Києві, присутні постійний страх і в думках вирують безліч питань без відповідей, що тисне. Та потім згадую весь шлях бренду Darja Donezz і знову вірю в ту силу, яка роками допомагала йти вперед попри всі перепони.